Heb jij weleens stilgestaan bij de luchtkwaliteit in jouw woning? Kamp jij als je veel thuis bent vaak met hoofdpijn? En woon je in een relatief nieuwe woning zonder een goed ventilatiesysteem? Dan kan het zomaar zo zijn dat jouw hoofdpijn wordt veroorzaakt door de vervuilde lucht in huis. Wanneer je een woning niet goed ventileert, ontstaat er een ongezond binnenklimaat dat tot gezondheidsklachten kan leiden. Ventileer jouw woning dus altijd goed!
Ventilatiesysteem met warmteterugwinning
Bij het ventileren van een woning denken veel mensen aan het openen van een raam. Deze associatie is niet geheel onterecht. Het is namelijk inderdaad een vorm van ventilatie. Maar in een goed geïsoleerde woning volstaat deze ventilatiemethode niet. De hoeveelheid verse lucht die hiermee binnenkomt is te laag. Hierdoor zal er ondanks het open raam alsnog te veel vuile lucht in huis blijven hangen. Gelukkig kun je met een goed ventilatiesysteem jouw woning wél optimaal ventileren. Kies bijvoorbeeld voor ventilatie met warmteterugwinning. Bij deze ventilatiemethode wordt de vervuilde warme lucht gebruikt voor de verwarming van de inkomende schone lucht. De inkomende- en uitgaande luchtstromen zijn dus in balans. Deze duurzame ventilatiemethode wordt daarom ook wel balansventilatie genoemd. Het is een zeer effectieve en bovendien duurzame manier van ventileren.
Hoe ziet het systeem eruit?
Een duurzaam ventilatiesysteem waarbij de vervuilde lucht daadwerkelijk gebruikt wordt, klinkt mooi. Maar hoe gaat het exact in zijn werk? Hoe ziet een ventilatiesysteem met warmteterugwinning er in de praktijk uit? Er is doorgaans sprake van een centrale warmtewisselaar. Deze unit bevindt zich op de bovenste verdieping van de woning. De inkomende en uitgaande luchtstromen worden hier geregeld via gescheiden kanalen. Dit apparaat is voor de filtering van de lucht voorzien van WTW-filters. Deze filters filteren de lucht op vuile schadelijke deeltjes. Voor een optimale effectiviteit van het systeem is tijdig onderhoud noodzakelijk. Vervang de filters op tijd en voorkom zo dat de luchtkwaliteit ongemerkt toch achteruit gaat.
Wat is het verband met isolatie?
De begrippen ventilatie en isolatie hebben meer dan alleen de toonval met elkaar gemeen.. Woon jij in een relatief nieuwe woning? Dan is de kans groot dat jouw woning over een goede isolatie beschikt. Hoe nieuwer de woning is, hoe beter de isolatie is. Een goed geïsoleerde woning is bovendien fijn voor de energierekening; De warme lucht gaat zo namelijk minder snel verloren, maar ook de vuile lucht blijft hierdoor langer hangen. Een goed ventilatiesysteem is in een goed geïsoleerd huis dus onmisbaar. Je kunt ook wel stellen dat een goede isolatie niet zonder goede ventilatie kan.