Het voorjaar geeft bij veel mensen kriebels en goede zin maar helaas brengt het ook wespen met zich mee. Maar zijn wespen wel echt zo nadelig als dat de mens denkt? De wesp kan namelijk ook zo zijn voordelen hebben in de natuur. Wespen hebben zelfs een zeer belangrijke rol in de natuur. De voor- en nadelen van de wesp worden hier besproken. 

Nadelen van de wesp

Wespen hebben voor de mens een aantal nadelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zorgen voor overlast bij iemand in de tuin en een wespennest vormen. De bewoners moeten dan het wespennest laten verwijderen wat nogal wat geld kost. Wespen kunnen de mens bijten wat gevaar kan veroorzaken. Sommige mensen zijn allergisch voor wespen en kunnen van een wespenbeet ernstige gezondheidscomplicaties krijgen. Zij kunnen bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, verlies van bewustzijn, braken, diarree of misselijkheid. Voorkom dat een wesp je bijt door geen plotselinge bewegingen naar de wesp te maken en je voorzichtig te gedragen in het bijzijn van de wesp. Als het voedsel van de wesp op is dan kan de wesp zich nogal vervelend beginnen te gedragen. Het voedsel van de wesp is meestal tegen het eind van de zomer op. In augustus zijn de wespen dus het vervelendst. 

Voordelen van de wesp

Een wesp kan ook een aantal voordelen hebben. Wespen zijn namelijk nodig in de natuur. Wespen eten namelijk insecten waardoor insectenplagen minder voorkomen bij de mensen thuis. Wespen zijn dus natuurlijke ongediertebestrijders. Je zal met een wespennest bij jouw huis in de buurt dus minder last hebben van muggen en vliegen. Een wesp vangt namelijk ongeveer 1.5 insect per uur. Verder werken wespen als een soort van stofzuigers omdat ze karkassen van dieren opeten. Een andere functie van de wesp is bestuiving. Een wesp bestuift namelijk planten en neemt dan de nectar mee als voeding. De wesp zorgt dus voor de groei van bloemen in de natuur.

Winnen de voordelen of de nadelen?

De vraag blijft natuurlijk: wegen de voordelen tegen de nadelen af? Als je allergisch bent voor de wesp dan wegen de voordelen zeker niet groter dan de nadelen. Een wesp doet in die zin dan meer goed dan kwaad. Maar als je niet allergisch bent voor wespen dan zullen de voordelen eventueel groter kunnen wegen. Als je de wesp namelijk niet boos maakt dan zal deze jou weinig doen. Hij zal rustig zijn opruimfunctie in de natuur voltooien en hoogstens zorgen voor een beetje geluidsoverlast.

Wespen blijven voor veel mensen vervelende beesten maar hebben dus, zoals je hierboven kan lezen, ook een aantal voordelen voor deze planeet en voor de mens.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen