De lente en de zomer staan weer voor de deur en de temperaturen zijn weer aan het stijgen. Een heerlijke tijd van lange zomeravonden waar we zo lang mogelijk buiten willen doorbrengen. Met de juiste tuinverlichting creer je ook een fijne plek zodra de zon onder is. Een gezellige, sfeervolle en levendige tuin. Benieuwd hoe je de tuin inricht met de juiste verlichting? Lees dan verder en laat je inspireren. 

Verschillende soorten tuinverlichting

Er zijn tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden, we zetten er een aantal voor je op een rij die we vervolgens verder toelichten:

  • Een wandlamp
  • Grondspots
  • Staande verlichting
  • Sfeervolle lichtsnoer 

Een wandlamp

De naam zegt het al: een wandlamp wordt aan een muur of schutting bevestigd. Het is niet alleen erg praktisch, maar geeft de tuin ook een sfeervolle uitstraling door bepaalde elementen in je tuin te benadrukken. Plaats de wandlampen niet té laag, maar ook niet té hoog. Zorg ervoor dat je ze op ooghoogte monteert zodat je niet wordt verblind door het licht. 

Grondspots 

Ook deze naam zegt het al: grondspots worden in de grond geplaatst. Het zijn compacte tuinlampen die een lichtstraal omhoog hebben. Zo kun je je planten, struiken of bomen extra belichten in je tuin. Ze hebben een hele minimalistische uitstraling, waardoor ze in ieder type tuin kunnen worden verwerkt. 

Staande verlichting 

Speel met verschillende hoogtes in je tuin door staande verlichting toe te voegen. Zo krijgt je tuin een dynamisch, speels karakter. Zo kun je een hoge lantaarnpaal afwisselen met lage lichtpalen naast je tuinpad of terras. Zorg er wel voor dat je staande verlichting uit dezelfde collectie gebruikt, om een samenhangend geheel te creëren, zo wordt je tuin niet te druk.  

Sfeervolle lichtsnoer 

Een sfeervolle lichtsnoer kan natuurlijk niet ontbreken om een gezellige, maar ook feestelijke sfeer te creëren. Plaats een lichtsnoer boven je zithoek of eettafel. Ze zijn beschikbaar in alle soorten en maten, je vindt dus altijd een lichtsnoer die past bij de rest van je tuin. 

Maak een lichtplan 

Voordat je werkelijk tuinverlichting gaat kopen en plaatsen in je tuin is het verstandig om een lichtplan te maken. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Maak dus een plattegrond van je tuin met alle belangrijke kenmerken zoals je huis, tuinmeubelen, planten, bomen en terras. Kijk vervolgens welke elementen je wilt verlichten en maak onderscheid tussen sfeerverlichting en praktische verlichting. Bepaal vervolgens welke richtingen je de verlichting op wil laten gaan? Vergeet ook niet om rekening te houden met stroombronnen. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen