Je huis verduurzamen is altijd een goed idee. Of je het nu voor het milieu doet of voor het besparen op de energierekening, er zitten enorm veel voordelen aan een duurzame woning. Ook kun je tegenwoordig handige subsidies aanvragen voor duurzame klusprojecten. Maar wat zijn nou de dingen die je het makkelijkst kunt doen en die gelijk wat opleveren? Wij nemen de slimste tips in dit artikel met je door – van regelmatig cv-ketel-onderhoud tot vloerisolatie en zonnepanelen!
1. Laat regelmatig onderhoud uitvoeren
Om voor een duurzaam huis te zorgen is het belangrijk dat alle onderdelen goed worden onderhouden. Regelmatig onderhoud zorgt er namelijk voor dat bepaalde delen en apparaten langer meegaan en minder energie verbruiken. Het is dan ook heel belangrijk om geregeld cv onderhoud uit te laten voeren, zodat de verwarmingsketel jarenlang mee kan gaan en je altijd gebruik kunt maken van warm water. Denk ook gelijk aan het onderhoud van de schoorsteen!
2. Vloerisolatie: warm en duurzaam
Droom jij van een heerlijk warme vloer? In plaats van meteen een dure vloerverwarming te laten leggen is het verstandig om eerst je vloer te laten isoleren. Vooral bij houten vloeren met een kruipruimte eronder gaat er veel warmte verloren, wat zonde is van de energie die je hiervoor verbruikt. Door de vloer te laten isoleren en de ruimte op te vullen blijft de warmte beter hangen in huis. Zo hoef je dus minder te stoken en heb je altijd comfortabel warme voeten!
3. Zonnepanelen en dakbedekking
Zonnepanelen zijn een slimme investering om te besparen op energiekosten. Door het hele jaar heen vangen de panelen namelijk meer dan genoeg licht op om jouw energierekening terug te brengen naar nul! Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel energie je zelf verbruikt en hoeveel zonnepanelen je op je dak kwijt kunt. Ook kun je tegenwoordig vaak subsidies aanvragen voor de aanleg van zonnepanelen, bijvoorbeeld bij de gemeente of bij de verhuurder.
Als je toch het dak aan gaat pakken, kijk dan gelijk naar het combineren van zonnepanelen met een groen dak. Er wordt dan een extra laag op het bestaande dak gelegd met mos, vetplantjes en bloemen. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens goed voor de natuur. Een groen dak neemt namelijk regenwater op, zorgt in de zomer voor verkoeling en is heerlijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Overleg met de monteur die de zonnepanelen komt installeren hoe je deze het beste combineert met een mooi groen dak.