Druppelt er water uit het plafond? Of zie je een natte plek die er eerst nog niet zat? Dan is de kans groot dat je last hebt van een lekkage aan je plafond. Heel erg vervelend, want waar komt deze lekkage vandaan? En hoe kun je het verhelpen? In deze blog leggen we de meestvoorkomende oorzaken uit van een lekkage aan je plafond. 

Kapotte waterleiding

Een plafond lekkage duidt vaak op een gesprongen waterleiding, bijvoorbeeld in de badkamer. Het water trekt vervolgens in de muren en het plafond waarna jij het ziet. De plek waar jij de lekkage ziet, hoeft niet altijd de plek te zijn waar de waterleiding ook daadwerkelijk gesprongen is. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand en zo kan de lekkage dus op een totaal andere plek zichtbaar worden dan waar de oorspronkelijke waterleiding is gesprongen. 

Lekkage aan het dak

Een ander veelvoorkomend punt voor lekkage is het dak. Door slecht onderhoud of zware weersomstandigheden kan het dak beschadigd raken. In de beschadigingen kan water en vuil zich ophopen. Dit kan leiden tot lekkages of schimmels. Wanneer er niet tijdig gehandeld wordt kan dit leiden tot een lekkage aan het plafond. Het water heeft dan een weg gevonden door de dakconstructie heen. De kans is dan ook groot dat je niet alleen je plafond moet vervangen, maar ook de dakconstructie. 

Volle goten

Op het dak bevindt zich nog een boosdoener, namelijk de goten. Deze hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Goten die niet onderhouden worden, vullen zich met bladeren en ander vuil. Dit stapelt zich door de tijd heen op en zorgt ervoor dat de afwatering niet meer optimaal functioneert. Wat uiteindelijk kan leiden tot lekkage aan je plafond. Ook hier geldt dat je er dan erg laat bij bent en de kans groot is dat je een grotere schade hebt dan je in eerste instantie verwacht had. Probeer daarom minimaal een keer per jaar je daken en goten schoon te maken en te controleren. Dit kan een hoop ellende voorkomen. 

De lekkage opsporen

Heb je geconstateerd dat er een lekkage is en kun je niet direct de oorzaak achterhalen van de lekkage? Dan is het tijd om een specialist in te huren. Hiervoor kun je het beste een lekdetectie specialist inhuren. Deze heeft gespecialiseerde apparatuur om het lek op te sporen. Hij kan hiervoor de waterdruk van de leidingen meten of een warmtemeting doen. Zo weet je precies waar de lekkage vandaan komt en kan het erna verholpen worden. 

Wat kun je zelf doen?

Als je een lekkage constateert probeer dan zo snel mogelijk de hoofdkraan dicht te draaien. Zo voorkom je dat de lekkage erger wordt. Schakel erna direct hulp in en maak alvast foto’s van alle oppervlaktes die beïnvloed worden door de lekkage. Zo help je de specialist alvast een handje. En deze foto’s kun je ook inzetten voor de verzekering.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen