Loopt het water plotseling niet meer weg uit je wasbak? Grote kans dat je te maken hebt met een verstopping in je waterleidingen. Het is soms best lastig om de oorzaak van een verstopping te vinden, omdat deze op een heel andere plek kan zitten dan waar jij problemen ervaart. Lees snel door om te achterhalen hoe je van je verstopping afkomt. 

Afvoeren controleren

Als je een verstopping geconstateerd hebt, is het belangrijk om te onderzoeken of er nog meer plekken in huis zijn waar het water niet wegloopt. Probeer daarom alle afvoeren in huis. Loop een rondje door je huis en probeer de afvoer in de badkamer, keuken en de toiletten. Loopt op andere plekken het water wel weg? Dan heb je te maken met een lokale verstopping. 

Lokale verstopping

Een lokale verstopping behandel je door de sifon van die afvoer open te draaien en schoon te maken. Hier kan vet of vuil in opgehoopt zijn. Als de sifon schoon is, draai je deze weer vast en probeer je de afvoer weer te laten doorlopen. Werkt de afvoer nog steeds niet? Probeer dan de leiding te ontstoppen met een ontstoppingsveer. Deze kun je in de lokale bouwmarkt kopen. Een ontstoppingsveer trekt vastzittend vuil los waardoor het water weer beter kan doorlopen. Heeft de ontstoppingsveer ook niet het gewenste resultaat? Dan is het tijd om de hulp in te schakelen van lokale ontstoppingsbedrijven. Deze hebben de juiste materialen om de verstopping grondig aan te pakken. 

Grote verstopping

Werken meerdere afvoeren niet en blijft overal water in de wasbak staan? Of nog erger komt het water wat je boven doorspoelt beneden weer omhoog uit het putje? Dan heb je een verstopping in het riool zitten. Om te achterhalen waar in het riool het probleem zich bevindt, is het belangrijk om het ontstoppingsstuk op te graven. Dit mag je niet zomaar doen, je moet hiervoor zelfs toestemming hebben van de gemeente. Het is daarom belangrijk om in een vroeg stadium al hulp in te schakelen van lokale ontstoppingsbedrijven bij dit soort grote verstoppingen. Zij hebben ervaring met de werkzaamheden en de procedures en kunnen je daardoor snel van je rioleringsprobleem afhelpen. 

Rioolproblemen voorkomen

Verstopping en andere riolering problemen zijn te voorkomen door de afvoer op de juiste manier te gebruiken. Spoel bijvoorbeeld geen vet door de afvoer in de keuken. Vet lost niet op en gaat daardoor ophopen in de leidingen of het riool. 

Let daarnaast ook op hoe je je tuin inricht. Zo is het bijvoorbeeld af te raden om bomen te planten in de buurt van de riolering. Bomen wortelen diep en volgen water. Boomwortels kunnen gemakkelijk door een PVC buis heen breken en zo schade veroorzaken aan het riool. Het verwijderen van boomwortels uit de riolering is een moeilijke klus. Let daarom goed op waar je je beplanting neerzet. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen