Een kelder kan een waardevolle toevoeging zijn aan een woning, maar het kan ook een bron van zorg zijn als er sprake is van lekkage of vochtproblemen. Grondwater kan een grote invloed hebben op de kelder en kan leiden tot schade aan de inhoud ervan, evenals aan de structuur van het gebouw. Kelder waterdicht maken grondwater is dan ook belangrijk. Maar hoe pak je dit aan? Kun je dit zelf even doen?

Je kelder waterdicht maken van binnenuit

Als je last hebt van vochtproblemen in je kelder, kan je kelder waterdicht maken van binnenuit een effectieve oplossing zijn. Deze methode houdt in dat er een waterdichte coating wordt aangebracht op de binnenmuren en de vloer van de kelder. Dit kan helpen om het binnendringen van water te voorkomen en de kelder droog te houden.

Een veelgebruikte methode voor het waterdicht maken van de kelder van binnenuit is het aanbrengen van een cementgebonden mortel op de muren en de vloer. Deze mortel wordt aangebracht in meerdere lagen en zorgt voor een waterdichte barrière tegen het indringen van grondwater. Voordat de mortel wordt aangebracht, worden de muren en de vloer grondig gereinigd en eventuele scheuren of gaten worden gerepareerd. Vervolgens wordt de mortel aangebracht en glad afgewerkt.

Een andere methode om de kelder van binnenuit waterdicht te maken is het aanbrengen van een waterdichte coating op de muren en de vloer. Deze coating kan bestaan uit verschillende materialen, zoals bitumen of epoxy, en wordt aangebracht met een roller of een kwast. De coating vormt een beschermende laag op de muren en de vloer, waardoor het binnendringen van water wordt voorkomen.

Je kelder waterdicht maken van buitenaf

Als de wateroverlast in je kelder ernstiger is, kan je kelder waterdicht maken van buitenaf nodig zijn. Deze methode houdt in dat er een waterdichte laag wordt aangebracht aan de buitenkant van de kelder, zodat het grondwater niet in contact komt met de muren en de vloer.

Een veelgebruikte methode om de kelder van buitenaf waterdicht te maken is het aanbrengen van een bitumen of kunststof membraan op de buitenmuren van de kelder. Dit membraan wordt aangebracht op de gereinigde en eventueel gerepareerde muren en vormt een waterdichte barrière tegen het binnendringen van grondwater. Het membraan wordt vervolgens bedekt met een beschermende laag, zoals isolatiemateriaal of drainagepanelen, om ervoor te zorgen dat het goed op zijn plaats blijft en beschermd is tegen beschadiging.

Een andere methode om de kelder van buitenaf waterdicht te maken is door middel van injectie. Bij deze methode worden er gaten geboord in de buitenmuren van de kelder en wordt er een waterdichte substantie geïnjecteerd in de gaten. Deze substantie vult de scheuren en gaten in de muren op en vormt een waterdichte barrière tegen het indringen van grondwater. Dit kan een effectieve oplossing zijn voor kelders die last hebben van kleine scheuren of lekkages.

Schakel een professional in

Het waterdicht maken van je kelder is een taak die dusdanig belangrijk is dat je die je zelf niet even op je kunt nemen. Er is expertise voor nodig om de kelder in één keer goed waterdicht te maken. Door een professional in te schakelen kun je er op rekenen dat je én vakwerk geleverd krijgt én dat je garantie krijgt op het geleverde werk en de gebruikte materialen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen